+385 99 3651 274 tatjana.dragovic@csg.hr

Cijevna pošta

CSG d.o.o. može dizajnirati, projektirati, izvoditi i održavati cijevnu poštu bilo koje razine složenosti.

Ideja o premještanju malih tereta unutar šupljih cijevi pomoću komprimiranog zraka rodila se u glavama ljudi davno. Stari grčki mislilac i inženjer Heron Aleksandrijski opisao je ovu metodu dopisivanja u svojoj raspravi “Mehanika”. Pneumatski sustav pošte, koji su izumili stari Grci, bio je vrlo originalna ideja za svoje vrijeme, ali tehnička razina antike nije dopuštala njegovu primjenu.Prva zaista učinkovita pneumatska pošta dizajnirana je mnogo kasnije, krajem sedamnaestog stoljeća, a ova metoda dostave korespondencije postala je široko rasprostranjena nakon još sto pedeset godina. Prva operativna pneumatska poštanska stanica počela je s radom 1853. u Londonu, a do kraja devetnaestog stoljeća slični su sustavi radili u mnogim europskim metropolama – Beču, Parizu, Berlinu. Sustavi pneumatske pošte bili su još razvijeniji početkom prošlog stoljeća, kada su otvorene stanice u Glasgowu, Liverpoolu, Manchesteru, Philadelphiji i drugim velikim gradovima. Dvadesetih godina slični su se sustavi pojavili i kod nas. Prva pneumatska pošta u SSSR -u počela je s radom u Moskvi i Lenjingradu.

Cijevna pošta (zračna pošta, pneumatska pošta) je mikroprocesorom upravljani pneumatski sustav prenošenja predmeta u plastičnim posudama (kazetama) putem PVC cijevi. Cijevna pošta je učinkovito rješenje za prenošenje svega što se ne može pretvoriti u elektronski medij. U doba prije računala cijevna pošta je služila za prijenos pisanih poruka. Sustavi su zbog nedostatka automatskog upravljanja bili jednostavni, ali glomazni. Jedini način prenošenja na određeno mjesto je  bilo postavljanje cijevi od polazišta do tog mjesta. Prijenos se obavljao umetanjem kazete i ručnim spajanjem izvora zraka na željenu cijev. Zbog potreba za postavljanjem po jedne cijevi do svakog primatelja, sustavi su zauzimali puno prostora, pogotovo u vertikalama visokih zgrada. Često su zbog ušteda postavljane stanice za cijelu etažu, te je tada bilo potrebno osigurati radnu snagu za raspodjelu.

Danas su sustavi potpuno automatizirani, pod nadzorom i upravljanjem mikroprocesora, odnosno računala. Sastoje se od kompleksnih mreža cijevi, skretnica i stanica, gdje se prijenos odvija na vrlo velikim područjima, ne samo unutar objekata, nego i između njih, a s postavljanjem samo jedne cijevi. Upravljanje sustavima cijevne pošte postalo je tako sofisticirano, da je moguće instalirati ga u Cloud.

Sustavi cijevne pošte mogu prenijeti gotovo sve, te su tako korisni u svakoj modernoj ljudskoj djelatnosti. Bilo da je riječ o sigurnosti, potrebi za brzinom ili oslobađanju kvalificirane radne snage od poslova prijenosa stvari, cijevna pošta je univerzalno rješenje, potpuno prilagodivo svim uvjetima i potrebama.

Područja primjene cijevne pošte su danas uglavnom u svim institucijama gdje je potreban siguran prijenos novca, u bolnicama, te u industriji, odnosno skladištima. U financijskim institucijama prenosi se novac, kreditne kartice i vrijednosni papiri, sigurno smješteni u trezorima do trenutka kada se predaju klijentu. Na mjestima gdje se radi s gotovim novcem (trgovine, naplatne postaje, „drive-in“ restorani, …) sustav cijevne pošte rasterećuje blagajnike smanjenjem količine novca na naplatnom mjestu. U bolnicama je sustav cijevne pošte najučinkovitiji, jer prenosi sve (laboratorijske uzorke, krv i krvne pripravke, lijekove, snimke i nalaze, …), oslobađajući medicinsko osoblje od hodanja između odjela. Ujedno, sustav cijevne pošte omogućuje centraliziranje laboratorija i ljekarne. U većini instalacija u  bolnicama kompletan TCO sustava cijevne pošte se isplati nakon 3 godine. U industriji sustav cijevne pošte prenosi uzorke (laboratoriji, ispitne stanice), te dijelove i papire.

Najčešći promjeri cijevi sustava cijevne pošte su 110 i 160 mm, manji u prijenosu novca i dokumenata, a veći u bolnicama i industriji. Po potrebi promjer cijevi može biti i do 350 mm, za prijenos velikih predmeta. Standardni sustavi prenose kazete s teretima i do 13 kg, a poznati su i sustavi s metalnim kazetama, za prijenos vrućih uzoraka u ljevaonicama.

Velika prednost sustava cijevne pošte je da u potpunosti proširiv, u svakom trenutku, čak i tokom eksploatacije. Moguće je dodavati cijevi, stanice, motore, pa čak i dodavati cijele linije, te osigurati prijenos kazeta između njih.

Sustav cijevne pošte je izuzetno fleksibilan, projektira se za svaku specifičnu instalaciju posebno, sa širokom lepezom dimenzija, snaga, tipova stanica, udaljenosti i prilagođava svim potrebama korisnika. Software sustava nadzire sve aktivnosti i generira izvještaje o transakcijama, prati kretanje kazeta i po potrebi šalje alarme. Proglašen je od strane stručnjaka za sigurnost za najsigurniji sustav za prijenos vrijednosti, a osoblje koje se koristilo njime ne želi više raditi bez njega.

Transfer novca

Transfer novca unutar poslovnica banaka, trgovačkih centara i kockarnica nikad nije bio jednostavniji i sigurniji. Gotovina se nalazi na sigurnom, na nekom centralnom zbirnom mjestu (npr.trezor) , a ne kod bankovnog službenika na šalteru ili blagajnika

Medicinske ustanove

Zahvaljujući pneumatskoj cijevi, medicinsko osoblje može posvetiti više vremena pacijentima, za izvršavanje njihovih izravnih dužnosti, bez gubljenja vremena na dizala i hodnike..

Transfer predmeta

Cijevna pošta ima široku primjenu i u ostalim velikim sustavima koji imaju potrebu za transferiranjem fizičkih predmeta na centralna zbirna mjesta (logistički centri, naplatne kućice i sl.)